Time Left :

- Number Systems Test
- Alligations Test
- Averages and Mixtures
- Interest Problems Test
- Percentage Problems Test
- Profit and Loss Test
- Progressions Test Test
- Time and Work Test Test
- Geometry Mock Test
- Time, Speed and Distance Test
- Ratio and Proportion Test
- Coordinate Geometry Test
- Permutation & Combinations Test
- Algebra Functions Test
- Algebra Inequalities Test
- logarithms Mock Test
- Mensurations Mock Test
- Quadratic Equations Test

- Total Questions 20
- Each question carry 1 mark
- Must answer all the questions (otherwise report card will not be generated)
- If you dont want to take a test, simply click the check answers button and view all the answers with explanations
- Do Not Refresh the Page
- No Time Limit
- Good Luck :)

You Scored % - /

1. By selling a watch for Rs. 560, a shopkeeper incurs
a loss of 20%. Find the cost price of the watch for the shopkeeper.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

0.8 X Price = 560 --> Price 700.

2. By selling a cap for Rs.29.75, a man gains 6.25%.
What will be the CP of the cap?

Correct Answers :

[C]

Explanation :

The SP = 106.25% of the CP. Thus, CP = 29.75/1.0625 = Rs.28.

3. A cellular phone when sold for Rs.3808 fetches a profit
of 12%. Find the cost price of the cellular phone.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

1.12 X Price = 3808 --> Price = 3400.

4. A machine costs Rs.1025. If it is sold at a loss of
25%, what will be its cost price as a percentage of its selling price?

Correct Answers :

[D]

Explanation :

A loss of 25% means a cost price of 100 corresponding to a selling price of 75. CP as a percentage of the SP would then be 133.33%

5. A shopkeeper sold goods for Rs.1800 and made a profit
of 20% in the process. Find his profit per cent if he
had sold his goods for Rs.1687.5.

Correct Answers :

[C]

Explanation :

1800 = 1.2 X cost price --> Cost price = 1500
Profit at 1687.5 = Rs.187.5

Percentage profit = (187.5/1500) X 100 = 12.5%

6. A tablet is sold for Rs.6612.5 at a profit of 15%. What
would have been the actual profit or loss on it, if it had been sold for Rs.5380?

Correct Answers :

[A]

Explanation :

CP = 6612.5/1.15 = 5750. Selling this at 5380 would mean a loss of Rs.370 on a CP of Rs.5750.

7. A marble table when sold for Rs.6400 gives a loss of
11.11% to the merchant who sells it. Calculate his loss or gain per cent, if he sells it for Rs.7812.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

The CP will be Rs.7200 (got by 6400 X 1.125). Hence at an S.P. of 7812 the percentage profit will be 8.5%

8. By selling bouquets for Rs.69, a florist gains 15%. At
what price should he sell the bouquets to gain 20%
on the cost price?

Correct Answers :

[A]

Explanation :

CP = 69/1.15 = 60. Thus, the required SP for 20% profit = 1.2 X 60 = 72.

9. A shopkeeper bought 480 chocolates at Rs.6 per dozen.
If he sold all of them at Rs.0.75 each, what was
his profit per cent?

Correct Answers :

[A]

Explanation :

The buying price is Rs.6 per dozen, while the sales price is Rs.0.75 X 12 = 9 per dozen – a profit of 50%

10. A feeding bottle is sold for Rs.150. Sales tax accounts
for one-fifth of this and profit one-third of the remainder.
Find the cost price of the feeding bottle.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

Sales tax = 150/5 = 30. Thus, the SP contains Rs.30
component of sales tax. Of the remainder (150 – 30
= 120) 1/3^{rd} is the profit. Thus, the profit = 120/3 =
40. Cost price = 120 – 40 = 80.

11. An iron merchant makes a profit of 30% by selling iron at Rs.26 per quintal. If he sells the iron at Rs.22.50 per quintal, what is his profit per cent on the whole
investment?

Correct Answers :

[A]

Explanation :

C.P X 1.3 = 26 --> CP = 20 At a selling price of Rs.22.5, the profit percent 2.5/20 = 12.5%

12. The cost price of a shirt and a pair of trousers is Rs.473. If the shirt costs 15% more than the trousers,
find the cost price of the trouser.

Correct Answers :

[D]

Explanation :

Solve using options. Option (d) gives you Rs.220 as the cost of the trouser. Hence, the shirt will cost 15% more i.e. 220 + 22 + 11 = 253.This satisfies the total cost requirement of Rs.473.

13. A pet shop owner sells two puppies at the same price.
On one he makes a profit of 25% and on the other
he suffers a loss of 25%. Find his loss or gain per
cent on the whole transaction.

Correct Answers :

[D]

Explanation :

The formula that satisfies this condition is:
Loss of *a*2/100% (Where a is the common profit and loss percentage). Hence, in this case 625/100 = 6.25%
loss.

14. The marked price of a table is Rs.1200, which is 20%
above the cost price. It is sold at a discount of 10%
on the marked price. find the profit per cent.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

Cost price = Rs.1000, selling price = 0.9 of 1200 = 1080. Hence, 8% is the correct answer.

15. 125 toffees cost Rs.75. Find the cost of one million
toffees if there is a discount of 40% on the selling
price for this quantity.

Correct Answers :

[C]

Explanation :

The cost per toffee = 75/125 = Rs.0.6 = 60 paise. Cost of 1 million toffees = 600000. But there is a discount of 40% offered on this quantity. Thus, the total cost for 1 million toffees is 60% of 600000 = 360000.

16. A shopkeeper marks the price of an article at Rs.250.
Find the cost price if after allowing a discount of 20% he still gains 25% on the cost price.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

On a marked price of Rs.250, a discount of 20% would mean a selling price of Rs.200. Since this represents a 25% profit we get: 1.25 X CP = 200 --> CP = 160.

17. In Previous Questions, what will be the selling price of the
article if he allows two successive discounts of 10%
each?

Correct Answers :

[A]

Explanation :

The thought process in this question would go as
follows:

250 – 10% of 250 = 225 (after the first discount).

225 – 10% of 225 = 225 – 22.5 = 202.5 (after the second discount). You could do this on the PCG.

18. A dozen pairs of gloves quoted at Rs.120 are available
at a discount of 20%. Find how many pairs of gloves can be bought for Rs.16.

Correct Answers :

[A]

Explanation :

For Rs.96, we can buy a dozen pair of gloves. Hence, for Rs.16 we can buy 2 pairs of gloves.

19. Find a single discount equivalent to the discount
series of 25%, 20%, 10%.

Correct Answers :

[B]

Explanation :

100 --> 75 (after 25% discount) --> 60 (after 20%
discount) --> 54 (after 10% discount).

Thus, the single discount which would be equivalent
would be 46%.

20. The printed price of a calculator is Rs.225. A retailer
pays Rs.148.5 for it by getting successive discounts of 20% and another rate which is illegible. What is
the second discount rate?

Correct Answers :

[D]

Explanation :

225 X 0.8 X *x* = 148.5 --> *x* = 0.825
Which means a 17.5% discount.

Simplifindit.com is just an Information based website which provides Informations about IT Certifications Offered by Technology companies like Microsoft, Cisco, Aws, Vmware, Oracle, Juniper and etc.., with Exam Details, Fees, Book Details,Training Centers, Exam Centers, Career Options, Sample Test Questions, Online tests and many more...

This website is not offering any Training for IT Certifications and it does not stored any Copyrighted materials on its server.

All rights reserverd | © simplifindit.com| Privacy Policy | Write to : Info@simplifindit.com